Gyógynövények biztonságos felismerése és felhasználása

Gyógynövények biztonságos felismerése és felhasználása

Sokat írtunk már a gyógynövényekről, de nagyon fontos a növények biztonságos felismerése és felhasználása is.
A gyógynövények használata az ember fejlődésével egyidős, felismerve a természet sokszínűségét, innen szerezte be táplálékát és a betegségeket gyógyító növényeket. Ez a folyamat a mai napig tart, újabb vegyületek, hatóanyagok megismerésével bővül a természetes anyagok felhasználása.
Így lettek a gyógynövények a betegségekre használt és termesztett növények és egyben kertünk hasznos és díszes lakói.
Ahhoz hogy mi is tudjuk használni ezeket a növényeket, a legfontosabb, hogy felismerjük őket biztonságban a természetben. Ezért a vadon termő növények begyüjtése, felismerése, tanulmányozása a leghatékonyabban a természetes élőhelyükön történik.
A gyógynövények begyüjtésénél bizonyos szempontokat figyelembe kell venni, mert attól függ a növény értéke, hatóanyag tartalma. Fontos a gyüjtőnek tudnia, hogy mikor és hogyan kell a növényrészeket begyüjteni. A legtöbb hatóanyagot tartalmazó növényi részeket akkor gyüjtsük anikor az a legideálisabb időpontban van.
A gyakorlati szabály első pontja:
A rügyeket kifejlődés elött szedjük (Pl. nyárfarügy).
Második pontja:
A leveleket a növény virágzása elött gyüjtjük általában.
Harmadik pontja:
A növény föld feletti részét (herbáját) a mag kifejlődése előtt gyüjtjük.
Negyedik pontja:
A virágokat teljes kinyílásakor gyüjtjük.
Ötödik pontja:
A beérett magokat az elvirágzás után gyüjtjük.
Hatodik pontja:
A gyümölcsöket beéréskor szedjük.
Hetedik pontja:
A gyökereket és gyöktörzseket tavasszal rügyfakadás előtt vagy összel gyüjtjük be.
A gyógy és fűszernövények termesztésénél, tartásánál figyelembe kell venni a környezeti tényezőket, a fény, a hőmérséklet, vízellátottság és a föld minőségét. A vadon termő vagy a termesztett növények összetétele változik attól függően hogy mely földterületen találhat. A termesztett növényeknél ezt a különbséget csökkenteni lehet a mai modern technológiával (trágyázás, öntözés, üvegházak...stb.) Ezért jó tudni, hogy a növények amiket tartani vagy termeszteni akarunk honnan származnak és mit igényelnek a jó termés érdekében.