10 fontos fűszernövény amit érdemes a kertünkbe ültetni.

10 fontos  fűszernövény amit  érdemes a kertünkbe ültetni.

Még csak január van de már épitjük szépitjük kertünket. Lelki szemeink előtt megjelenik a kész és virágzó napsütötte kert.  Az idei évben nagyobb szerepet kaphatnak a fűszernövények ültetése. A IX. században Nagy Károly utasítására a tetőkre kellett ültetni a fűszernövényeket, mert úgy tartották, hogy megvéd a villámlástól és a boszorkányságtól, továbbá nem  csak az ételeinket tesszük finomabbá, de az egészségünk megőrzésében is fontos szerepet kapnak.
10 legfontosabb  fűszernövény az én összeállitásomban:
Borsikafű, kakukkfű, kapor, koriander, izsópfű, majoránna, szurokfű, tárkony, turbolya, zsálya.

 
Borsikafű (Satureja montana) ismertebb nevén  csombor. Erős fűszeres illatát  illóolajai adják  ebben is a legfontosabb alkotó a monociklikus  karvakrol  Alkoholban jól oldódik . A káposztás ételek elengedhetetlen fűszere . Akik érzékenyek a borsra azok kipróbálhatják ezt a növényt . Számos baktérium ellen hatásos  Felső légúti megbetegedésnél teája segithet . Az élelmiszermoly ellen védekezhetünk a növénnyel. Afrodiziákumként is használták. Régi recept ajánlása: vegyél egy tyúknyomot szórd meg borsikafű porával  és hörpintsd fel. Visszatér a szerelem ereje. Évelős, fásszárú, kis bokorrá fejlődik. Meleg kedvelő, szárazságtűrő. Talajban nem válogatós, de a közép kötött agyagos talajon jól termeszthető. 
érdemes a kertünkbe ültetni.



Kakukkfű (Thymus) 
Ezt a növényt mindenki ismeri. A természetben többféle változata ismert. Erős illatát a növényben található timol adja ami egy fenolos  monoterpén. Füszerezésnél keveset használjunk belőle mert az erős illat és íz ronthat az étel minőségén. Jó fűszer tojás ételekhez  húsokhoz, paradicsomleveshez. Mi nagyon szeretjük az izét  a paprikás krumpliban. Az emésztőrendszerre jó hatással van. Puffadás gátló, szélhajtó, fertőtlenitő, antibakteriális hatású. Száraz köhögést,   hörgők görcsét csillapitja, vizelethajtó, nyugtató, szorongás oldó hatású. A középkorban az ispotályokban a növénnyel fertőtlenitettek.  A későbbiekben közkedvelt füstölők és gyógynövényes fürdők alkotója. A  közönséges kakukkfű jól termeszthető közép kötött talajon. Meleget kedvelő, szárazságtűrő. Több éven át élvezhetjük a növény jótékony hatását. 


Kapor (Anethum graveolens)
Mindenki jól ismeri a kapor jótékony hatásait, a növényt az ókori kultúrák is ismerték és alkalmazták mint fűszer és gyógynövényt. 
A növény föld feletti részeit használjuk. Erős illatát és meghatározó izét a benne található illóolajok adják mint például: karvon, myristicin,  apiol. Fűszerként a tökfőzelékhez, burgonyához, süteményekhez salátákhoz használhatjuk. Gyógyászati hatását több kutatás is bizonyitotta és támasztotta alá a népi felhasználás.
A zöld részeket és a magját használjuk gyógyitásban.  
Hatóanyagai: karvon, flavanoidok, kumarinszármazékok. 
Szabadgyökfogó, tumorgátló,  nyugtató, használjuk szemgyulladás, gyomor és bélrendszeri problémáknál, vese és húgyúti fertőzések esetén. A növény levelében nyersen sok a C-vitamin valamint magas rost tartalommal rendelkezik. 



Koriander (Coriandrum sativum)   
Nálunk termesztett fűszer és gyógynövény. Sok embert elriaszt az illata amit  népies neve is megerősit poloskaszagú kapor. Ezt a kellemetlen illatát az érés során elveszti. Hatóanyagai: illóolajok, linalool, flavonon glikozid, naringin a legtöbb növényben megtalálható  pl. citrusfélékben. Különféle farmakológiai előnyöket mutat, mint antioxidáns, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség, elhizás, koleszterin,  magas vérnyomás.  A bizonyitottan jótékony hatású emésztési rendellenességeknél, emésztést fokozó, puffadásgátló, baktérium ellenes. Az ebéd utáni álmosságot csökkenti levele és magja, és segithet a csuklásnál. Vérkeringés javitó köszvénynél reumánál fájó izületeknél. Növeli az energia szintet. Levele és magja csökkenti a feszültséget. A magból készült teája jó a hurutos légúti betegségben.  Nőknél segithet a menstruáció rendszerességében. A növényt fűszerként használhatjuk húsokhoz, gombás ételekhez, tésztákhoz. A curry fűszerkeverék alkotórésze. Ha szeretnénk a kertünkbe ültetni akkor a legjobb a magvetés, amit  augusztusban kell elvégeznünk.  A magokat a jól előkészitett földbe 2-3 cm mély ágyásokba szórjuk. A  kikelt növények jól birják a telet. Tavasszal már  használhatjuk a zöld koriander leveleket. A növényből készitett illóolaj allergizálhat ezért óvatosan használjuk külsőleg. Keverjük más olajjal is.


Turbolya (Anthriscus cerefolium). Erdők szélén is megtalálható egynyári növény. Levelei hasonlitanak a perrezselyemhez  de szine világosabb fehér virágai ernyőben helyezkednek el. Jellegzetes illata  a petrezselyem és az ánizs keveréke ami hasonlit a mirhához. A növény leveleit használhatjuk fűszerezésre nyersen és száritott formában is. Klasszikus francia fűszerkeverék "finom herbs keverék" ami turbolya, petrezselyem, koriander, metélőhagyma és tárkony keverékéből áll. Csirkés ételekhez, salátákhoz, tojásételekhez használhatjuk. Hazánkban közkedvelt étel a turbolyaleves. A turbolyát a népi gyógyászat használja bizonyos egészségügyi állapotok enyhitésére is. Ásványi anyagai: kálium, magnézium, kálcium, vas és cink. Köhögésnél a benne lévő illóolajok adják a gyógyhatást egyben nyálkaoldó köptető is. Emésztési rendellenességnél gátolja teltségérzetét. Vérnyomás csökkentő hatását magas kálium tartalma biztósitja. Vizhajtó segiti a vesék munkáját. Immunerősitő teaként keverik vasfűvel és vörös herével. Vannak olyan tájak ahol a fáradt szemre borogatásként használják. További kutatásra van szükség ezeknek a gyógyitó tulajdonságoknak a bizonyitására. A növény gyűjtésénél körültekintően járjunk el a jellegzetes ánizs illata segit a felismerésben. Ne tévesszük össze más növénnyel mint például a  bürökkel.    


Izsópfű (Hyssopus officinalis)   
Észrevettem, hogy ez a növény nem olyan közkedvelt mint növény  társai. Nem nagyon ismert,  kevesen használják fűszernek.   Gyógynövényként is háttérbe szorul. A növény gyógyhatásait számos kutatás bizonyitja. A növény értékes vegyületeket tartalmaz.   Hatóanyagai: bioflavonoidok, heszperidin, diosmin, ezek vegyületek segitenek az ér javitásában, illóolaj  a pinén  - b pinénnel végzett  kisérletek igazolják lehetséges hatásait, gyulladás gátló, daganat ellenes ,,memória nővelő. A növényt hagyományosan légúti megbetegedésnél használják  köhögés gátló. A krónikus légúti gyulladás túlzott nyálka kiválasztódást okozhat, amit asztmás tünetek   kisérhetnek. A növény csökkenti a gyulladást a tüdőszövetekben szabályozva az immunitást. Pozitiv  eredményeket mutatott  krónikus asztmánál  való használata. Nyáltermelő, szájgyulladásnál is kiváló szer. További vizsgálatok a rákos máj sejtek növekedését gátolta.  Egér kisérletnél a memória javulását eredményezte.  Alzheimer kor  és  a  demencia  lehetséges gyógynövénye. Nagyon hatásos herpeszvirús ellen. Külsőleg mérsékelten gombaölő. Lábfürdőként is ki próbálhatjuk. Vérnyomásnövelő. Magas vérnyomásban szenvedők a növény használatánál ezt vegyék figyelembe.  Fűszerként  használhatjuk húsokhoz, főzelékekhez. A növény jól termeszthető szereti a meleget és a fagyokat is jól tűri.  Virága  álörvös fűzérekben álló  kék virágú. A növény keskeny lándzsás levelű amit penicilinhez hasonló gombák fedik. Talán ez adja a növény érdekes penész illatát.  A növényt virágzás kezdetén gyűjtjük. Száraz, szellős helyen száritjuk. Számos fajtája van ami  disznövény.  

 


Zsálya (Salvia officinalis)  
Örökzöld, fásszárú cserje  szürkés levelekkel és kékes-lilás virágokkal. Az ajakos család tagja, és a Földközi-tenger térségében honos, bár meghonosodott világszerte. Nálunk a növényt termesztik, vadon nem található. A rétek mezők jellegzetes növénye a Salvia pratensis sötétlila virágaival. Hosszú múltra tekint vissza a gyógyászati ​​és konyhai felhasználása. A modern időkben díszkerti növényként is szivesen ültetik Hatóanyagai: Illóola (ujon borneol cinool), diterpén vegyület könnyen oxidálódik mely adja a növény keserű izét és antibiotikus hatását. A népi gyógyászatban használják emésztési, rendellenességnél görcsoldó, nyugtató, Terápiás hatásait használják mint antioxidáns, baktérium ölő, rákellenes és daganatellenes, stressz- és szorongáscsökkentő és antidepresszánsként használják. Alzheimer-kór, szív- és érrendszeri betegségek, memóriajavító és koncentráló továbbá gyulladáscsökkentőként is ismert. Állítólag álmatlanságra és alvászavarokra is jó. A növénnyi vizsgálatok igazolták gyulladáscsökkentő hatását amit a benne található urzolsav ad.  Izzadás csökkentő és javalt pajzsmirigy fokozott működésénél.(hyperthyreosis.) Társithatjuk (vasfűvel, ragados galajjal, tejoltó galajjal). Mivel a növény keserű érdemes hidegen fogyasztani és kortyonként inni. A növény levele és illóolaja baktérium ölő hatású pl. Escherichia colinál.  Társithatjuk apróbojtorjánnal (Agrimonia eupatoria).  A zsálya kivonat hatásos az enyhe vagy közepesen súlyos  Alzheimer kor kezelésére. Vizsgálatok folynak rákmegelőző hatásáról mivel a növényi hatóanyagok természetes sejthalált indukálnak   Belsőleg alkalmazzák hasmenés ellen.Társithatjuk libapimpóval  Közkedvelt a használata torokgyulladásnál, foginyvérzésnél mint öblögető szer.  A növényt termeszthetjük magról, hajtásról. Szereti a napfényt és a közepesen kötött talajt. A  fagyos és a hó mentes teleknél könnyen kifagyhat. Az idősebb tövek jobban áttelelők. A növény leveleit délben gyűjtjük akkor a legmagasabb az illóolajtartalma. Meleg száraz szellős helyen száritjuk.                                     
 


Majoránna egynyári (Majorana hortensis) (egynyári ), évelős (Oregano majoranni) fajtái vannak. A növényt leginkább fűszerként használjuk, gyógyhatásait kevésbé ismerjük és alkalmazzuk.
Fűszerként húsokhoz  pl. máj, főzelékekhez, levesekhez, köretek izesítéséhez használhatjuk. Hatóanyagai: Illóolajok, karvakrol, kavikol terpineol, és nem illékony anyagok mint a rozmaringsav. A majoránna kitűnő étvágyjavitó, méregteleniti az emésztő rendszert,  gyomorrontásnál jó fertőtlenítő. Hatékony a máj működésére, és  fokozza az epe termelést. A növényből készült tea jó köhögés ellen  társithatjuk édesgyökérrel.  Orrkenőcsként  használva csökkenti az orrdugulást  és az orrfolyást.  A kenőcs készítésénél  társíthatjuk kakukkfűvel és angyalgyökérrel. A kenőcs szűkiti az orr ereit, javítva az átjárhatóságot és csökkenti a váladék képződést. A növény pora herpesz  ellen,  tinktúrája izületi és reumás betegségeknél hatékony. Társíthatjuk mentával, rozmaringgal. A növényből készült termékek fogyasztása nem ajánlott terhes és szoptató nők számára.
 A növényt termeszthetjük magvetéssel április első hetében. A magokat keverhetjük fűrészporral vagy szitált hamuval. Helybe vetjük. Kártevője a drótféreg, Force 1,5 G segit a talaj fertőtlenitésben. Nem szivódik fel a növényekbe. A növény hozamát öntözéssel  növelhetjük.  A begyűjtését virágzáskor a délelőtti órákban végezzük. A  növényeket talaj felszinétől  10-15 cm magasságban vágjuk igy a második begyűjtést is lehetővé tesszük. A  növényeket sötét meleg helyen száritjuk.

 

Szurokfű  (Origanum vulgare)
Ismerjük szeretjük az egyik közkedvelt fűszernövényünk. A paradicsomos ételek, húsos tészták izesitője. Felhasználhatjuk  zöld fűszerként vagy száritva. A gyógyászati felhasználása  kevésbé ismert. Hatóanyagai illóolaj ami fonolos vegyületet tartalmaz, timolt, karvakrolt valamint cserzőanyagokat. Nagyon sok tanulmány foglalkozik baktérium ölő hatásával. A légúti betegségeknél használják mint a köhögésnél az asztmánál, a  nehéz légzésnél. Emésztőrendszeri problémáknál pl.: gyomorégés,  puffadás esetén is alkalmazzák. Az oregánó segitheti az emésztést azáltal, hogy fokozza az epeáramlást. Egyéb felhasználások menstruációs görcsök reumás izűleti gyulladás  húgyúti rendellenességek fertőzések.  Parazita ellenes hatását régóta  ismerik Klinikai kutatások azt mutatják hogy az oregánó csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein LDL koleszterin szintet és növelheti  a nagy sűrűségű HDL koleszterin szintet a magas koleszterinnel rendelkező embereknél. Az oregánó levél biztonságos, ha a megfelelő mennyiségben használjuk.  A nagyobb mennyiség gyomorpanaszokat okozhat. Allergiás reakciók lehetnek azoknál akik az ajakosok családjába tartozó növényekre érzékenyek. A növény használata nem biztonságos terhesség és szoptatás alatt gyógyszeres mennyiségben. Az oregánó növelheti a vérzés kockázatát. A növény befolyásolja egyes depresszió ellenes vegyületek hatását pl.: a litiumsókat amit elsősorban bipoláris betegség ellen használnak. A növény növeli a litium mennyiségét a szervezetben ami mellékhatásokat okozhat. Az oregánó kedvelt kerti fűszernövényük. Több fajtája ismert. A növény szereti a napos jó vizelvezetésű laza talajt. A szárazságot nehezen viseli a rendszeres öntözést meghálálja. Tőosztással   szaporitható.

 


Tárkony (Artemisia dracunculus)
Konyhakerti, évelős fűszernövény melynek két fajtaköre ismert, francia vagy orosz.  Széles körben használjuk izesitésre,  illatanyagként kozmetikában, és ritkábban a gyógyászatban .  Hatóanyagai: Illóolaj, esztragol mely számos növényben megtalálható  pl.: édeskömény, bazsalikom, ánizs. Hosszan tartó használata nem teljesen ártalmatlan. Az emésztést elősegíti, ezenkivül étvágyjavitó és hasi görcsöket szüntet.  További hatóanyagi: tanninok, flavanoidok  terpének. A  vegyületek együttesen segitik az epe és a máj munkáját Féregűző hatását régóta használja a népgyógyászat.  Jó hatású nyugtalanságnál  depressziónál álmatlanságnál, főleg akkor ha ezeket a tünetek emésztési rendellenesség kiséri. A tárkony gyökerét fogfájás ellen az ókori  görögök is használták. Megrágták a gyökereket melynek zsibbasztó hatása csökkentette a fájdalmat. Allergiások óvatossan használják. Fűszerként sokoldalú a felhasználása amit kedvelt ize és illata ad. Tárkonyból házilag ecetet is készithetünk. Termesztése könnyű szereti a napfényt de a száraz nyári napokon a locsolást meghálálja. Tőosztással szaporithatjuk  Virágzás előtt gyűjtjük meleg sötét helyen száritjuk. 

Ötletek fűszer és gyógynövények elrendezéséhez, ültetéséhez.

 

 


MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 ZONA69 ZONA69 ZONA69 NOBAR69 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38
SLOT GACOR HARI INI SLOT GACOR HARI INI