Hogyan készítsünk gyógynövényes fürdőt?

Hogyan készítsünk gyógynövényes fürdőt?

Hogyan készítsünk gyógynövényes fürdőt?

Immunrendszerünket nem csak gyógyteákkal erősithetjük. Itt a tél már látni lehet képeket a hó megérkezéséről. Sokan boldogok de vannak olyanok akik  nem igazán örülnek a hónak, de azért ennek az évszaknak is meg vannak a szépségei. Ilyenkor jól esik a meleg fürdő az ellazulás,  átmelegedés a finom illatokat árasztó növényekkel.
A víz a fizikai és érzelmi jólét elengedhetetlen eleme, és néha ez az egyszerű gyönyör tökéletes gyógyszer minden bajhoz. Ha a napi fürdést vagy zuhanyozást a gyógynövények használatával végezzük, számos szempontból javíthatjuk egészségünket: 
-Pihenteti a feszült izmokat
-Tisztítja a pórusokat 
-Javítja az emésztést 
-Javítja a keringést 
-Lágyítja a bőrt 
-Segíti a természetes méregtelenítést
-Fokozza az immunrendszer ellenalló képességét
-Fokozza a pihentető alvást

A fürdők jótékony hatása már ősidőkben is ismert volt, a Biblia is említést tesz róla és a görögök, rómaiak már kiépített fürdőhelyeket használtak. Az ókori orvosok feljegyzéseiből tudjuk, hogy az emberi test különböző részein más-más gyógymódot alkalmaztak. Ezek lehettek növényi, ásványi, fél - egész vagy gőzfürdők, ezeket nemcsak gyógyításra hanem a testnek és a léleknek való erősítésére, relaxációra használták általános egészség megőrzés céljából, már akkor is ismerték a hideg-meleg fürdök börre való jótékony hatását. Ezek a feljegyzések az orvostudomány fejlődésével együtt mára komoly tudománnyá váltak.
Ezet a vizes kezeléseket mai szóval hidroterápiának hívjuk.
Ez egy nagyon kímélő gyógymód melyek alkalmazása egyénenként változik. Ezeket a fürdőket, kezeléseket otthonunkban is megvalósíthatju növényi főzetek, illóolajok és ásványi anyagok hozzáadásával.
Vehetünk fél, egész, kar, láb fürdőket, gőzfürdőket, lemosásokat alkalmazhatunk vagy inhalálhatunk.
Általában a fürdők időtartama 1O-15 perc, a víz hőmérséklete 3O-35°C, ez megintcsak egyénenként változó lehet, igy hideg, meleg víz hozzáadásával korrigálható a fürdő ideális homérséklete. Növényi főzetek, fürdők lehetnek pl: , zsurló, kamilla, levendula, rozmaring, kakukkfű, rozmaring, menta és Fenyőfürdő.
Például egy gyenge ecetes sós lábfürdő egy nehéz nap után igazi felfrissüles továbbá gombásodásnál és lábszagnál is nagyon hatásos.
Sok termék már készen is kapható mint például fürdősók, termál fürdők termékei és illóolajak.

Készíthetünk gyógynövényes tea fürdőt

A frissen szedett gyógynövények gyönyörűnek tűnnek a kádban, de az ásványi anyagok és aromás anyagok kivonására a szárított növényi anyag a legjobb. A levendula, a kamilla, a borsmenta és a rozmaring csodálatos gyógynövények. Az egyik legkedveltebb fürdőm egy rózsaszirommal és körömvirág virággal ellátott gyógynövényes fürdő tea, amelyet a nyári kertből szüreteltem és szárítottam meg. Egy húzózsinóros hálózsákot terítek a virágkeverékkel a csapomra, és forró vizet engedek átfolyni rajta. Amint a kád megtelt, a megkötött zacskót a vízbe dobom, és erős gyógynövényes infúzióként körbeforgatom. Egy másik módszer az, hogy egy nagy fazék teát készítenek a gyógynövénykeverékkel, majd forrón adják hozzá a kádhoz áztatás előtt.

Néhány további hozzávaló, amelyet szeretek raktározni, a tengeri só, az Epsom-só, az illóolajok, a hordozóolajok, a növényi olajok és a virágvizek.

Elég csak csak néhány ilyen kelléket tárolni a fürdőszobában és máris készen állunk arra, hogy minden nap kényeztessük magunkat túlzott előkészület nélkül.

Fenyőfa fürdő
A téli napok kedvelt fürdője a  fenyőfa tű leveleiből készült kivonat.  Ha mi magunk készitjük akkor öt liter forró vizbe 200 gr levelet tehetünk  lefedve állni hagyjuk majd szűrjük és a fürdő vizhez öntjük. A fürdés időtartama 15- 20 perces  30 -35 fokos vizben. Jó szolgálatot tesz nyugtalanságnál, légzőszervi megbetegedéseknél, serkenti a vérkeringést, tisztitja a bőrt. Nagyon hasznos csont és izületi megbetegedéseknél, reumatikus fájdalmaknál ( kéz és lábfürdő is alkalmazható ). Hetente kétszer ismételhetjük a fürdőt  allergiások és érzékeny bőrűek óvatosan  használják. Gyerekeknek nem ajánlott Helyette a kamillát használhatjuk.

Kamilla fürdő
A kamilla mint háziszer sehol sem hiányozhat a háztartásból, mert az egyik legértékesebb gyógynövényünk amelyet külsöleg és belsőleg is használhatunk.
Itt csak külső felhasználását említem, most.
Jó tudni hogy nem csak felnöttek de gyerekek sőt csecsemők gyógyításánál is alkalmazható, mert nem okoz allergiás tüneteket.
Gyógyhatásai: nyugtató, szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, izzasztó, fertőtlenitő, foginyerősítő, gyomor és bélbahjokat gyógyító.
Szél vagy bélgörcsök esetében naponta alkalmazhatunk egeszfürdőket kamilla forrázattal.
Felfázás, hólyaggyulladás vagy aranyér esetén ülőfürdőt vagy meleg kamilla kötést alkalmazhatunk.
A téli időszakban a fagyos átfázásra, fagyos daganatokra (fagyos lábak, kezek) vehetünk langyos egész vagy részfürdőket a fájdalom csillapítása érdekében.
Ezen kívül nagyon hatásos kiütések vagy gyulladásos nehezen gyógyuló sebek ápolására, kötőhártyagyulladás kezelésére. Ezekre kamillateából készült borogatásokat és mosásokat alkalmazzunk.
Fülfájdalmaknál kamilla-zacskókat melegen alkalmazunk, amilyen melegen csak elbírja a beteg és úgy rakjuk fel, mint a szénapolyva kötéseket.
A megfázásos időszakban használhatjuk a kamilla gőzét a légzőszervek tisztítására.
A gőzt továbbá használhatjuk fülgyulladás esetén, porusok tisztítására, pattanásos aknés bőr tisztítására.
Nagyon hatásos szemborogatásként is.
Felnötteknek egész fürdő: 5 liter vízhez 5OOg szárítmány majd az elkészített melegfürdőhöz hozzáadjuk.
Gyerekeknek csecsemőknek fele ennyi vagyis 2,5 liter vízhez 25Og száritott kamillát adjunk.
A kamilla fürdőket, lemosó vizeket, borogatásokat forrázattal készítjük majd 5-1O percig állni hadjuk és úgy szürjük

Zsurló fürdő
A zsurló szerény külseje sokféle gyógyhatást takar.
A zsurló kora tavasszal először spóratermő szárat hajt, csak később jelennek meg a zöld meddőhajtások, amelyek kicsi, szabályos fenyőfákhoz hasonlítanak. Szántóföldeken, töltéseken és árokpartokon található meg, vizes, nyirkos erdők, rétek, árokpartok virágtalan, spórás növénye. A tiszta agyagföldben termő zsurló a legnagyobb gyógyhatású, 3-17% kovasavat tartalmaz, emiatt miatt kemény és érdes tapintású, ezért régen előszeretettel használták edények surolására.
A zsurlófürdőket régóta használják a természetgyógyászok. Vehetünk belőle egész vagy félfürdőket, láb és kézfürdőket, alkalmazhatunk lemosásokat.
Hatóanyagai: kovasav, ezen kívül tartalmaz kénsavat, különböző sókat és növényi keserűanyagokat.
Teljes fürdőt vehetünk vesebetegségnél, hólyag és vizelettartási nehézségeknél (ez esetben keverhető fenyő tűlevéllel is).
Félfürdőket, kéz vagy lábfürdőket vehetünk köszvényes csomok, reuma és duzzanatok esetében.
A zsurló főzetével történő lemosás és fürdő segít a gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, szőrtüsző-gyulladás, viszkető bőrkiütések esetén is.
A szájüreg betegségei esetén is segítségül hívhatjuk a zsurlót. Mandulagyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, fogínyvérzés és -gyulladás esetén gargalizáljunk zsurlófőzettel.
Tartós orrvérzés esetén borogatásként alkalmazzuk a lehűtött zsurlófőzetet.
Fejbőr-gyulladás és korpásodás ellen zsurlófőzettel mossunk hajat.
Egész fürdőhöz: 5liter vízhez 2OOg zsurlót adjunk.
Előzö este aztassuk be hideg vízbe, majd masnap forraljuk és adjuk a fürdővízhez.
15-2Operces fürdőt vegyünk (lepje el a víz a vesét) majd megtörölközés nélkül fürdőköppenybe bújhatunk és úgy melegen tartva száradjunk.

LEVENDULA FÜRDŐ 
Az egyik legkedveltebb növényünk a levendula, melynek számos felhasználását ismerjük (kozmetika, illatszer, elelmiszeripar, gyógyszeripar, népgyógyászat)
A levendulát fel tudjuk használni mi magunk is egészségünk megörzése érdekében.
A növény hatóanyagai:
Illóolajának legfontosabb komponensei a linalool, geraniol, nerol, kumarin, furfurol, pinén, cineol, valeraldehid.
A legmagasabb illóolaj tartalma az angol levendulának van.
Vehetünk egész vagy félfürdöt, lábfürdőt, használhatjuk borogatásként és gőzölhetünk is.
Levendulafürdőt vehetünk idegrendszeri bántalmak esetében, ideggyengeségnél, melankóliánál vagy alvaszavarokkal küzdők elalvás előtt. Erősíti a legyengült, idegileg túlterhelt organizmust - túlhajtottság, ingerültség esetén megnyugtat - idegesség, nyugtalanság esetén oldja a feszültségeket - segíti az egészséges felüdülést hozó alvás ( levendulavirággal megtöltött párnákat is rakhatunk a párnánk közelébe).
Lábfájdalmaknál, reumánál használhatunk lábfürdöket is.
Külsőleg sebek gyógyítására használhatjuk, gözöléssel a migrénes fejfájásokat enyhíthetjük.
Ekcémás bőr esetén óvatosan használjuk!
Egész fürdő: 5liter vízhez 25Og levendula. ( a levendulát már a forró vízbe rakjuk bele és úgy 5 percig főzzük, majd szűrjük és hozzáöntjük a fürdővízhez)
Vegyünk 15-2O perces fürdőket.

Rozmaring fürdő:
A többnyire fűszernövényként ismeretes rozmaringot most más oldaláról mutatom be: a rozmaringfürdő felélénkít és feltornázza a vérnyomást. Az alacsony vérnyomás leggyakoribb tünetei közé tartozik a levertség – különösen a reggeli ébredésnél, kedvetlenség, szédülés, a szemek tompa fájdalma.
Rozmaring hatóanyagai: illóolaj (cineol, kámfol), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat és nikotinsavat tartalmaz.
Ezek a hatóanyagok szerezték hirnevét amely visszanyúlik Árpádházi Erzsébet korába. Magyarország királynőjének vizeként vált hiressé gyógyító hatása.
Vehetünk belőle egész, fél vagy lábfürdőket, alkalmazhatjuk még bedörzsölés és gőz formájában.
Egész fürdő: fáradtság, alacsony vérnyomás, ideggyengeség, fáradt izmok (csillapítja az izomhúzódások okozta fájdalmat és merevséget) és meghülés esetén vehető legfőképpen a reggeli órákban.
Adagolás: 5 liter vízhez 2OOg rozmaring, 2x hetente 15-2O perc
Félfürdő, lábfürdő: sajgó lábak, izomgyulladás esetében frissító és értagitó hatású.
Bedörzsölés: erősebb főzetet készíthetünk (magát a rozmaring illóolajat is használhatjuk) és megintcsak fájó lábak, izomgyulladás kikurálására, cellulitisz kezelésére is nagyon hatékony. és nem utolso sorban frissítő.
Gőzölés: ideges, migrénes panaszoknál is jól bevált háziszer, csakúgy mint meghülésre és légutak tisztítására

Menta fürdő
A menta egy jól ismert fűszer- és gyógynövény és felhasználása igen sokrétű (kozmetikai ipar, élelmiszer ipar, népgyógyászat). A mindennapokban is igen gyakran használt növény, amelyet akár minden háztartásban fellelhetünk.
Hatóanyagok:mentol tartalmú illóolaj, cserzőanyag, karbon, keserűanyag, nikotinsav, kávésav, korogénsav. Baktericid hatasa van.
Ha a mentaleveleket megdörzsöljük kissé kömény szagúak a növény karbon tartalma miatt.
Belsőleg: kitűnő bél és gyomor görcsök oldására.
A megfőzött fűből vehetünk egész fürdőt (ehhez tehetünk egy-két csepp menta illóolajat is) amely izomláz, reuma, izomgörcsök, neurotikus idegzsába és köszvény enyhítésére szolgál, továbbá fájdalomcsillapító és a mentol tartalom miatt hűsítő és frissítő hatásu, ezért a legjobb reggel vagy délután alkalmazni a teljes fürdőt(nyári hűsítő fürdőként is ajánlott).Vehetünk külön ezekre a bántalmakra láb, kar vagy ujjfürdőket, de bedörzsölőként is tökéletes.
Gőzölés: fejfájás, megfázás esetén.
Szájöblögetés: foginy tisztántartására használjuk és azon kívül baktérium ölő.
Teljes fürdő készítése: 5 liter vízhez 1OOg menta és 1-2 csepp illóolaj.
A mentát forrázzuk, 1-2 percig állni hagyjuk majd szűrjük végül hozzáadjuk a fürdővízhez. 15 perces fürdőket vehetünk.

Kakukkfű fürdő:
Egyik legősibb fűszer és gyógynövény.
A kakukkfűnek számos változata van. A kerti kakukkfű termesztett változat, illóolaj tartalma jóval magasabb, mint a vad kakukkfűé. A növény erősen fűszeres illatú, ízű.
Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására és az áldozati állatok illatosítására használták, hogy az istenek szívesebben fogadják azokat. A görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget.
Hatóanyagai: timol, karvakol, illóolaj, cserzőanyag, keserűanyag, szaponin.
A kakukkfű baktériumölő, gombaellenes, köptető, emésztést elősegítő.
Egész fürdőként használhatjuk alhasi görcsök esetében, felfázásnál, bélgörcsöknél, továbbá idegerősítő, különösen hatásos bénulás és idegmegbetegedés esetén.
A fürdőt alkalmazhatjuk ideges, nyugtalan gyerekek esetében (2 év feletti) gyengébb, higított változatban.
Erősebb főzetét használhatjuk bedőrzsölőként sebek lemosására, fertőtlenítésére.
És jó tudni hogy remek párologtató az illóolaja merthogy a baktériumölő hatásánal fogva tisztítja a levegőt.
Egész fürdő: 5 liter vízhez 1OOg fű/ 5Og gyerekeknek és 15-2O perces fürdőt vegyünk.


MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 ZONA69 ZONA69 ZONA69 NOBAR69 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38 ROYAL38
SLOT GACOR HARI INI SLOT GACOR HARI INI